Нова прозрачна соларна клетка за прозорци дава 12,2% ефективност

Учени от Националния институт за наука и технологии на Улсан в Южна Корея (UNIST) създадоха прозрачна слънчева клетка от кристален силиций, подходяща за прозоречно покритие. Клетката е създадена чрез пробиване на микро-дупки в повърхността с диаметър около 100 μm в диаметър.

Новата клетка, описана в изследването „Неутрално оцветен прозрачен кристален силициев фотоволтаик“, публикувано в сп. „Joule“, е направена чрез поставяне на светлинни „прозорци“ под формата на дупки върху прозрачен c-Si субстрат с неутрален нюанс и дебелина около 200 μm.

„Преди нас никой не се опита да направи прозрачен кристален силиций с неутрални цветове“, казват учените по повод разработката. Предишните подходи, обясниха те, се основават на производството на ултра тънки c-Si филми, но поради ограниченото усвояване на светлината с дългга дължина на вълната, получените PV клетки имат много ниска ефективност.

Микро-дупките в този случай са проектирани така, че да позволяват пропускането на цялата падаща видима светлина през субстрата, което води до безцветен субстрат. „Разстоянието на отворите в прозрачния c-Si субстрат се поддържа с помощта на микрометрова скала, което позволява разстоянието да бъде много по-малко от 1,75 мм, така че шарката на дупките да е невидима дори на разстояние 30 см“, казват учените.

Изследователският екип също така твърди, че е разработил най-ефективната прозрачна слънчева клетка от този вид досега, с ефективност на преобразуването 12,2%.

Следващата им стъпка за тази технология, която би се прилагала главно за соларни прозорци, е да увеличат мащаба на слънчевата клетка до 25 кв. см. и да повишат ефективността до 15%. „Също така трябва да имаме механичната стабилност и здравина, за да приложим устройството си, за да е годно да замени текущия прозорец в сградата“, казва авторът на изследването Кванйонг Зео.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*