Kислородът в океана намалява с рекордни темпове

Морският живот има сериозен проблем: нивата на океанския кислород продължават да спадат. Нов доклад на Международния съюз за опазване на природата IUCN разкрива, че нивата на кислород в океана са намалели с около 2 процента от средата на 20 век досега. Ако наличието му продължи да намалява с подобен темп, това ще постави в опасност дивата природа и оцеляването на хората.

Докладът, базиран на работата на 67 учени от 17 държави, беше публикуван в събота на конференцията на ООН за изменение на климата COP25 в Мадрид.

„Необходими са спешни глобални действия за преодоляване и възстановяване на ефектите от намаляването на кислорода в океана“, заяви Мина Епс, директор на Глобалната морска и полярна програма на IUCN. „Решенията, взети на текущата конференция за климата, ще определят дали океанът ни продължава да поддържа богато разнообразие от живот, или обитаемите морски райони прогресивно и безвъзвратно ще се губят.“

Причините за намаляването на кислорода в океана са свързани с климатичната криза и замърсяването с хранителни вещества. Замърсяването с хранителни вещества е свързано най-вече с азота от селското стопанство и канализацията. Наличието му води до бурен цъфтеж на водораслите, което изчерпва кислорода.

Ала повишаването на температурите в океана също понижава нивата на кислород във водата. Учените казват, че покачването на температурите вероятно е свързано с „около половината от загубата на кислород в горните първите 1000 метра на океана“, което е нивото с най-голямо биологично разнообразие.

По-големите риби, които се нуждаят от повече енергия, като риба тон, акула и марлин, са особено застрашени от спадането на нивата на кислород в океана. Това ги кара да се движат по-близо до повърхността, където са изправени пред по-голям риск заради прекомерния улов. Възможни са дори масови измирания на риба, причинени от загубата на кислород.

Учените прогнозират, че пониженият океански кислород може да има далечен и дългосрочен ефект, като например промяна на цикъла на фосфора и азота на Земята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*