Urban Earth House: самодостатъчна къща насред града

Може ли да има енергийно самодостатъчен дом извън града? А насред града? Двама австралийци са решили да намерят формулата на идеалния, енергийно самодостатъчен дом в Мелбърн, Австралия – и да е построен с комбинация от естествени, рециклирани и местни материали. И, тъй като децата на двамата скоро се преместили да живеят на други места, стопаните решили, че новият им дом ще е този, в който ще посрещнат старините си.

Най-голямото предизвикателство възникнало при проучването на строителната площадка. Поверителността се оказала проблем, тъй като достъпът е възможен чрез споделена алея. Обектът е заобиколен и от немалко съседи, което е важен фактор за една двойка, настояваща на дом с мно-о-ого естествена светлина. И всичко това в комбинация със стръмен, малък терен и ограничен бюджет – предизвикателството за архитектите и строителите ще да е било голямо. След като се обърнаха към четири различни строителни компании, всички отказали проекта, клиентите решили сами да построят дома си, следвайки плана на архитектите от Craig Byatt Architecture.

Градската им къща има много „зелени“ функции. Прозорци с двоен стъклопакет, изолация от рециклирана стъклена вата на тавана, кирпичени тухли и рециклирани бетонни стени помагат на дома да поддържа комфортна температура през цялата година. Построена е мини-оранжерия, ориентирана към север, за да се използва слънчевата светлина за зимните зеленчуци и размножаването на семена за биофермата на двойката. Скелетът на къщата е конструиран с рециклирана и регенерирана дървесина от стар пътен мост.

За да направят дома още по-хубав, двамата възложили на местни занаятчии да добавят някои уникални щрихи. Кухненският гръб е проектиран от местен художник и е отпечатан върху стъкло. Местен работник изработил дръжките на вратите с помощта на инструменти, собственост на дядото на един от клиентите.

Според архитектите, „рецептата на този проект изисква експериментиране и приключения“. Работейки „според законите на природата“ и използвайки колкото е възможно „това, което вече е налице“, те са успели да създадат уникален дом без нужда от връзка с мрежата, зачитайки всички изисквания на клиентите за екология и устойчивост.

Снимки: Meredith O’Shea за Clean Energy Nillumbik

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*