Сателит открива метан – важна функция в борбата за спасяване на климата

За първи път спътник е идентифицирал и измерил метан, изтичащ от експлозия на газов кладенец, при рутинно глобално проучване. Постижението се разглежда като инструмент, който може да бъде важен в усилията за ограничаване на климатичните промени.

Нефтените и газови аварии отдавна отделят огромни количества метан – считан за мощен парников газ, водещ до затопляне на планетата. Измерването на такива течове всякога досега е било предизвикателство за учените.

Но в понеделник спътник, качен в орбита от Европейската космическа агенция – т. нар. тропосферен мониторингов инструмент (TROPOMI) – е открил и измерил емисиите на метан от взривен кладенец в Охайо.

Според проучване на американската академия на науките, метанът от увредения кладенец е изтичал с около 120 тона на час. Операторът – XTO Energy на Exxon Mobil Corp – в крайна сметка запуши кладенеца, след като газ изтичаше от него в продължение на близо три седмици.

Преди новото постижение сателитите можеха да откриват течове на метан, но трябваше да бъдат внимателно насочвани, за да ги забележат. TROPOMI обаче е засякъл изтичането на метан като част от рутинното си патрулиране над Земята, като е обещаващо постижение за разкриването на течове в бъдеще.

Подобни резултати „показват възможността спътниците да помагат за откриването и количественото определяне на емисиите, независимо къде се намират“, коментира Стивън Хамбург, съавтор на проучването. В крайна сметка учените, екологичните групи и някои политици се надяват да използват спътници не само за откриване на метанови емисии от големи нефтени и газови аварии, но и от по-малки течове при редовни ежедневни операции.

Самият Хамбург помага в ръководенето на проект за филиал на Фонда за защита на околната среда, известен като MethaneSAT. Предвижда се да пусне свой собствен сателит през 2022 г., който да измерва изтичането на метан седмично по целия свят, откривайки и количествено определяйки и много по-малки течове.

1 коментар

  1. Браво! Ето нещо сериозно! Звучи много интересно! Желая успех!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*