Как амазонските пожари удариха Андите

Пожарищата в Австралия изместиха темата за изгорелите горскимасиви в Амазонието, но учените продължават да намират нови и нови следи за вредата на страшния огън. Той е засегнал ледовете в Андите, казват изследователите.

Пожарите в тропическите гори има всяка година. Но през последните 11 месеца броят на пожарите е нараснал с над 70% в сравнение с 2018 г. Това говори за значително ускорение на „разчистването“ на земята от дърводобивната и селскостопанската индустрия.

Димът от пожарите се издигна високо в атмосферата и се виждаше от космоса. Някои региони на Бразилия се покриха с гъст дим, който затвори летищата и затъмни градското небе.

Докато горяха тропическите гори се отделиха огромни количества въглероден диоксид, въглероден окис и частици от така наречения „черен въглерод” (дим и сажди). Изразът „огромни количества“ едва ли може да се измери с числа – всяка година изгарянето на гори и тревни площи в Южна Америка излъчва 800 000 тона черен въглерод в атмосферата.

Това наистина поразително количество е почти двойно по-голямо от черния въглерод, произведен от всичкото потребление на енергия в Европа за 12 месеца. Колосалното количество дим не само причинява здравословни проблеми и допринася за глобалното затопляне, но – както показват все по-голям брой научни изследвания – пряко допринася за топенето на ледниците.

В документ, публикуван в списанието Scientific Reports, екип от изследователи описа как димът от пожарите в Амазонка през 2010 г. кара ледниците в Андите да се топят по-бързо. Когато пожарите в Амазонието отделят черен въглерод през пиковия сезон на изгаряне (август до октомври), ветровете пренасят тези облаци дим до ледниците в Андите. Те могат да се намират на над 5 000 метра надморска височина.

Въпреки че са невидими с просто око, черните частици влияят върху способността на снега да отразява прииждащата слънчева светлина. Това явление е известно като „албедо“. Подобно на това как автомобилът с тъмен цвят се загрява по-бързо при пряка слънчева светлина в сравнение с белия автомобил, ледниците, покрити с черни въглеродни частици, поемат повече топлина и по този начин се стопят по-бързо.

Използвайки компютърна симулация на това как частиците се движат през атмосферата, екипът показа, че димните талази от Амазонка се пренасят от ветровете към Андите, където попадат като невидима мъгла в ледниците. Изследването сочи, че пожарите в Амазонка през 2010 г. са предизвикали 4,5% увеличение на водния отток от ледника Зонго в Боливия.

Авторите са открили също, че ефектът на черния въглерод зависи от количеството прах, покриващ ледника – ако количеството прах е по-голямо, тогава ледникът ще поглъща по-голямата част от топлината, която може да бъде погълната от черния въглерод.

Ледниците са едни от най-важните природни ресурси на планетата. Те осигуряват питейна вода за милиони хора, а милиарди разчитат на тях за отглеждането на насажденията си – т.е. за храна. В Южна Америка ледниците са от решаващо значение за водоснабдяването – в някои градове, включително Хуараз в Перу, повече от 85% от питейната вода идва от ледниците. Тези наистина жизненоважни източници на вода обаче са все по-застрашени заради затоплянето на планетата. Ледниците се топят ускорено и ресурсите им намаляват.

Получава се омагьосан кръг: тропическият пояс на Южна Америка става все по-сух и сух с промяната на климата, а по-сухият климат означава повече прах и повече пожари. Това означава и повече засушавания, които правят градовете по-зависими от ледниците за вода.

Снимка: Johnnie Shannon в Pixabay

1 коментар

  1. Ето предизвикателство! Учени от всички страни, обединявайте се!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*