Автономен селскостопански робот трепе плевели с мини-мълнии

Както може да потвърди всеки, който гледа градина, справянето с плевелите може да бъде трудно. Проблемът е много тежък на фона на нарастващата резистентност на плевелите към хербициди и нарастващия стремеж на потребителите да консумират чиста храна. Нов робот, който ще бъде изпитан през следващата година, навярно ще може да помогне на земеделците да се справят, като убива нежелани растения с мощност на електричеството.

Новият земеделски дроид е дело на британската стартираща компания Small Robot Company, която миналата година представи трио от миниатюрни роботи, наречени Том, Дик и Хари. Те са създадени, за да автоматизират определени селскостопански задачи, правейки нещата по-ефективни и икономически устойчиви.

Том е робот за картографиране на плевели, способен да покрива до 20 хектара на ден. Той използва автономна навигация и вградена камера, за да разпознава растенията и плевелите с висока резолюция. Хари е снабден със сеялка и е предназначен да сее семена прецизно, като записва какви типове семена къде са поставени./ Така в крайна сметка той изготвя и подробна карта на растителната популация.

Дик обаче е роботът, който може да се счита за най-амбициозното попълнение в партидата. Той използва готова комерсиална технология за унищожаване на плевели, разработена от младата британска фирма Rootwave: тя която използва електричество за индивидуално „сваряване“ на всеки плевел отвътре навън и от корена нагоре.

Основната полза от тези „светкавични удари“ е, че подходът избягва изцяло използването на химикали. Така се защитава биологичното разнообразие и качеството на почвата. Идеята е, че роботът Том първо ще създаде карта на културите и ще идентифицира плевелите, а след това Дик ще бъде изпратен да неутрализира досадниците, използвайки своите автономни навигационни системи и данните, събрани от Том. С мини-муълнии той ще „изпържи“ плевелите.

„Това наистина е първо подобно нещо в света“, казва Сам Уотсън-Джоунс, съосновател на Small Robot Company. „За първи път можем да видим всяко растение на полето – и всяко едно плевелче. Вместо да напръскаме цялото поле, можем просто да атакуваме отделните плевели.“

Роботите за унищожаване на плевели ще бъдат изпитани в 20 ферми във Великобритания през 2020 г. в партньорство с National Trust Wimpole Estate и Waitrose Leckford Estate. Компанията се надява да предложи модела през 2021 година.

Снимка: Small Robot Company

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*