Гърция ускорено спира въглищни централи и набляга на ВЕИ

Гръцката Държавна енергийна компания (ДЕК) ще изключи своите въглищни централи по-рано от очакваното и ще разшири своя възобновяем капацитет до 2024 г., за да увеличи добивите и да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък на страната, заяви в понеделник нейният изпълнителен директор. Според бизнес-плана за 2020-2024, одобрен от борда на комуналната компания миналата седмица, ДЕК планира да изключи най-малко 12 блока за изгаряне на въглища до 2023 г., вместо до 2028 г., както бе планирано първоначално. Новината бе съобщена от главния изпълнителен директор Георгиос Стасис пред репортери.

„Обръщаме нова страница, преминавайки към бърза декарбонизация“, каза Стасис. ДЕК обмисля и частичната приватизация на своя оператор за разпределение на електроенергия и очаква основната печалба на групата да се удвои през следващата година поради по-ниските разходи за енергия и по-малкото заплащане, каза Стасис.

ДЕК иска да спре 3,4 гигавата от капацитета си за изгаряне на въглища до края на 2023 г. и да увеличи зелената си мощност с 1 гигават до 2024 г. Това следва да стане чрез съвместни предприятия. С това дружеството се надява да вземе 10-20% дял на пазара на зелена енергия в Гърция – в сравнение с 2,5 процента в момента. Проектът на правителството е за развитие на вятърната, слънчевата и водноелектрическата енергия, така че тя да съставлява най-малко 35% от потреблението на енергия в Гърция до 2030 г. Това е двойно повече в сравнение със сегашното ниво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*