Тестват нисковъглероден бетон на магистрала в Англия

Нисковъглероден бетон ще бъде тестван по време на строеж на английска магистрала. Наречен Cemfree (в превод – „без цимент“), материалът се произвежда местната компания за строителни материали DB Group, която твърди, че Cemfree осигурява въглеродни спестявания в размер на до 80%, когато се използва за замяна на обикновения портланд цимент в производството на бетон.

Фирмата Mick George Concrete, която строи магистралата, е изградила 100-тонен силоз за новия тип бетон и твърди, че това е първият доставчик на готова бетонова смес региона, която съхранява Cemfree. Според споразумението на Mick George Concrete с английската магистрална администрация, новият продукт ще бъде изпробван върху серия от спомагателни съоръжения (бордюри, дренажи, пълнежи и др.) в рамките на контролиран и наблюдаван участък от ремонта на A14 от Хънтингдън до Кеймбридж.

Това е първият тест за нисковъглеродния бетон като „технически подходящо, постоянно приложение за големи инфраструктурни проекти“, се казва в съобщението.

„Поради увеличения корпоративен акцент върху целите за намаляване на въглеродните емисии, несъмнено е налице и повече внимание върху природощадящите начини за проектиране и изграждане на строителни конструкции,“ коментира управляващият директор Майкъл Джордж.

Снимка: LEEROY Agency в Pixabay

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*