Тайланд започна новата година със забрана на найлоновите торби

 

Тайланд започна новата година със забрана на найлоновите торби зза еднократка употреба в големите магазини. С това решение страната продължи кампанията, започната от правителството и търговците на дребно, която цели пълна забрана през 2021 г. в името на намаляването на отпадъците, които попадат в морето.

Обществената осведоменост за риска за животните и околната среда от пластмасовите отпадъци нарасна рязко миналата година заради поредица инциденти, при които животни, включително елени и бебе-дригонг бяха открити мъртви, а в стомасите им бяха открити големи количества пластмасови отпадъци.

„Тайланд се нареждаше на шесто място в света по количество отпадъци, които изхвърля в морето“, заяви министърът на природните ресурси и околната среда Варавут Силпа-Арча пред репортери в сряда, след като символично раздаде на присъстващите торбички за многократна употреба. „През последните пет слязохме до 10-то място … благодарение на сътрудничеството на тайландския народ.“

Министерството твърди, че страната е намалила използването на найлонови торбички с 2 милиарда или с около 5 655 тона през миналата година. Това бе първата фаза на кампанията за насърчаване на доброволния отказ на потребителите от найлоновите торбички от магазините. „В началото не бях свикнал с това да си нося пазарски чанти, защото понякога просто идвам в магазина с голи ръце и забравям за това. Но когато си спомням, ги нося със себе си “, каза купувач на име Супани Бурут-тонг.

Според местното еко-министерство, най-предизвикателният аспект от кампанията ще бъдат последните 40% от найлоновите торбички – тези, използвани на пазарите за сурова стока в селските райони. „Няма да е лесно да променим начина на мислене и поведение на тези хора“, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*