Рециклирани корабни контейнери формират екологични офиси

Няколко корабни контейнера са използвани за направата на новия офис на Goldman Westlink – логистична компания с централа в района Туен Мун в Хонгконг.

Изборът на контейнери за направата на структурата има няколко символични послания. От една страна това е перфектният символ за една логистична компания, която точно с това борави всеки ден – с контейнери. От друга страна пък те са рециклирани – или по-точно казано използвани повторно. Това е послание за устойчивостта. Освен всичко дизайнът е модулен, което позволява на компанията да „разглоби“ офиса си и да го премести на друго място, ако пожелае. Строежът и дори последващото придвижване ще имат минимално въздействие върху земята.

Шест интериорни пространства са формирани с помощта на четири контейнера, подредени така, че да се осигурява достатъчно естествена светлина вътре и обитателите да се радват на приятна гледка към околните пейзажи благодарение на огромните прозорци. Акцентите от дървен материал създават топлина и уют. Това тушира „индустриалното“ усещане на метала и в същото време създава единение с пейзажа.

Подреждането на контейнерите е замислено и реализирано така, че се осигуряват два етажа, където има пространства за срещи и работа, както и една „външна палуба“ и кът за сядане. Дългите дървени маси наподобяват други офис-пространства, но огромните прозорци с прелестни гледки наоколо създават приятно усещане, каквото рядко може да се види. И докато „A Work of Subaction“ – архитектите зад този проект – се гордеят с факта, че са измислили нещо толкова нестандартно, то навярно мнозина биха завидели на обитателите на този офис.

Снимки: Денис Ло за „A Work of Substance

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*