Строят нулевоенергиен квартал в Уелс

Нулевоенергиен квартал ще бъде построен в малкото градче Суонси в Южен Уелс. Проектът получи зелена светлина от местния съвет в края на миналия месец.

„Парк Хадау“ ще се състои от 35 къщи. Строежът му ще започне през пролетта. Проектът е на стойност 8 милиона лири. За всичките 35 къщи ще се следи отделянето на въглеродни емисии в реално време, за да се гарантира, че домовете се експлоатират „нулевоенергийно“ съгласно стандарт, предложен от Съвета за зелено строителство на Обединеното кралство.

Целта на проекта за новия квартал ще е самостоятелно да се покриват всички нужди от енергия – отопление и топла вода, като ще се взема под внимание и въздействието на всеки електроуред в тези къщи, обясни разработчикът Sero Homes.

Освен че могат да се похвалят с най-високо ниво на енергийна ефективност, домовете ще разполагат и със „значителни“ слънчеви фотоволтаични инсталации на покривите си, подземно захранвани термопомпи, системи за съхранение на енергия и системи за рекуперация, за да се сведе до минимум обемът на използваното електричество от енергийната мрежа.

Софтуерни модули за контрол ще наблюдават колко енергия внасят и изнасят къщите. Целта е да се гарантира, че емисиите от „внесената“ електроенергия ще бъдат балансирани от тези, които биват избегнати благодарение на факта, че електроенергия бива генерирана на място и изнасяна от квартала. Сметките на домакинствата трябва да са близо до нула, казаха от Sero.

Домовете ще бъдат завършени до лятото на 2021 г. и са финансирани частично с 2 милиона британски лири от иновативната програма за жилищно настаняване на правителството на Уелс. Те ще бъдат достъпни чрез дългосрочни наеми, а няма да се продават на открития пазар.

„Принципите, които са в основата на нашето виждане за жилищата, са прости – домовете на хората трябва да сведат до минимум вредата, която нанасят на нашата планета, те не трябва да костват нищо на земята“, заяви управляващият директор на Sero Homes Джеймс Уилямс. „Сегашният пазар на жилища не успява да постигне това, но „Парк Хадау“ ще реализира тази визия в мащаб – за по-добри домове за бъдещите поколения.“

Графика: www.parc-hadau.wales

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*