Нова батерия обещава 1000 км пробег на електромобила

Литиево-серните батерии не са новост – периодично се появяват информации за разработки в тази област. По правило, тези устройства имат значително по-голям капацитет от литиево-йонните батерии, но жизненият им цикъл е значително по-кратък.

Разработка на учени от Университета Монаш в Австралия обещава да реши проблемите на литиево-серните батерии. Изследователите твърдят, че са създали най-ефективната батерия от този тип, която е способна да осигури автономна работа на смартфона в продължение на пет дена или на автомобил да измине 1000 км без презареждане.

Освен това литиево-серните батерии замърсяват околната среда по-малко и не изискват значителни разходи за производството им. Нещо повече, новата батерия може да се справи с по-големи натоварвания, без това да доведе до намаляване на капацитета, производителността и стабилността й.

Съществуват не една и две перспективни разработки на батерии, но в крайна сметка те не стигат до пазара. Изглежда, че учените от Университета Монаш имат всички шансове за успех. Те вече са успели да патентоват собствен производствен процес, по който са направени прототипи на литиево-серни батерии в Германия.

Тази година предстоят тестове на новите батерии в електрически превозни средства, както и в системи за съхранение на слънчева енергия. Според изследователите, с подобен акумулатор електрическа кола би трябвало да може да изминава 1000 километра с едно зареждане. Ако изпитанията потвърдят декларираната ефективност, литиево-серните батерии вероятно ще навлязат скоро в употреба.

Снимка: Monash University

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*