Германия осигури 86 млрд. евро за железниците си

Екологичният транспорт е немислим без железниците и в Германия изглежда добре разбират това. Страната официално обяви решението си да налее 86 милиарда евро в ЖП транспорта си.

Споразумението за експлоатация и финансиране на железопътния транспорт „LuFV III“ обхваща периода до 2030 г. и беше подписано от федералния министър на транспорта Андреас Шеуер, изпълнителния директор на Deutsche Bahn Ричард Луц и члена на борда на Инфраструктурата Роналд Пофала на 14 януари. В рамките на идните 10 години въпросните 86 млрд. евро да бъдат вложени в поддържане и обновяване на националната железопътна мрежа.

Deutsche Bahn казва, че средната годишна стойност от 8,6 млрд. евро е с 54% по-голяма в сравнение с предходния петгодишен период.

Проектът предвижда федералното правителство да осигури 62 млрд. евро, а националният ЖП оператор да предостави 24 млрд. евро от собствените си ресурси. Всички приходи ще бъдат реинвестирани.

Споразумението предвижда нови регулаторни изисквания за обновяване на инфраструктурата, включително редица показатели за качество. Федералният железопътен орган EBA ще оценява изпълнението на програмата по 17 критерия, като ще налага санкции при несъответствие с критериите.

Държавните мъже определиха проекта като „най-голямата инвестиционна програма в историята на Deutsche Bahn“. „Ние създаваме дългосрочна и надеждна инвестиционна перспектива за съвременна и благоприятна за климата железопътна мобилност“, каза финансовият министър Олаф Шолц. Според транспортния министър, новото десетилетие трябва да бъде „уау“ за железопътния транспорт, осигурявайки на пътниците нови и модерни влакове и подобрена достъпност. Очаква се и по-добро управление на строителните обекти и поправка на набор от железопътни инфраструктурни системи. Работата ще включва подновяване на около 2 000 км релси, по 2000 стрелки“ всяка година и модернизация на 2000 моста за 10 години.

„Рекордните инвестиции в железопътна мрежа са рекордни инвестиции в защита на климата“, каза генералният директор на местната железопътна асоциация VDB – Бен Мьобиус.

Снимка: Thomas B. в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*