2019 е втората най-гореща година досега

Миналата година е била втората най-гореща година, откакто се водят регистри, съобщи Световната метеорологична организация (СМО). Организацията добави, че вероятно жегата ще да доведе до още екстремни метеорологични събития като австралийските пожарища през 2020 г. и след това.

Цифрите, представени от СМО, се базират на набори от данни от няколко авторитетни организации, следящи метеорологичната обстановка, включително НАСА и британската метео-служба.

Средната глобална температура през 2019 г. е била с 1,1 градус Целзий над прединдустриалните нива. Тя доста се доближава до договорената в глобален мащаб граница, считана за „праг“, отключващ катастрофални и необратими промени в живота на Земята.

„За съжаление очакваме да екстремно време и през 2020 г. и през следващите десетилетия, което ще се дължи на рекордните нива на парникови газове в атмосферата“, заяви генералният секретар на СМО Петтери Таалас.

Досега най-горещата година в регистрите беше 2016 г., с 1,2 градуса Целзий над прединдустриалните нива. При нея „затоплящото въздействие“ имаше и феноменът Ел Ниньо.

Снимка: ArtTower в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*