И Полша глоби Volkswagen заради „дизелгейт“

Полският орган по правата на потребителите UOKiK обяви, че глобява Volkswagen с над 120 милиона злоти за заблуждаване на клиентите за емисиите на произвежданите от фирмата превозни средства.

Глобата – най-голямата, която регулаторът някога е давал за нарушаване на правата на потребителите – е най-новата стъпка от глобалния скандал за измама с вредни емисии, който струва на Volkswagen вече около 30 милиарда евро във вид на глоби, ремонтиране на превозни средства и съдебни разходи. Скандалът изигра и по-голяма роля – предизвика глобална реакция срещу дизеловите превозни средства.

„Лъжлива информация в рекламните материали е причинила дезинформация – те са се позовали на про-екологичното отношение на Volkswagen, когато всъщност автомобилите им не са били екологично чисти“, заяви в изявление президентът на UOKiK Марек Ниччиал. Пред Ройтерс полското поделение на Volkswagen посочи, че „не вижда законови основания за глобата“. „Клиентите не са претърпели никакви щети. Volkswagen Group провежда сервизна кампания, свързана с дизеловите двигатели EA189 от 2016 г.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*