Бразилски племена с манифест за спасяване на Амазонието

Лидерите на местните племена в Бразилия отправиха призив за защита на тропическите гори в Амазонието и местното коренно население от процеса, който те наричат „геноцид, етноцид и екоцид“, планиран от крайно десния президент на страната Джаир Болсонаро. В манифест, подписан в петък в края на четиридневна среща в резервата на Синг, се казва, че Болсонаро заплашва оцеляването на коренното население с плановете си за разрешаване на комерсиален минен добив и обработка на защитените земи в региона.

„Правителството ни атакува и иска да изземе нашите земи“, се казва в документа. Той призовава за демонстрации против плана и търси подкрепа от чуждестранни организации и екологични активисти.

Болсонаро обеща да “насърчи икономическото развитие” в района на Амазонка, за да спаси племената от бедността им и да подобри живота на 30-те милиона бразилци, които живеят там. Природозащитниците се опасяват, че плановете му ще ускорят унищожаването на тропическите гори. А това ще е проблем за глобалните климатични промени.

„Ние не приемаме [разгръщането на] минен добив, агробизнес и отдаване под наем на нашите земи, нито дърводобив, нелегален риболов, водноелектрически язовири или други проекти, които ще ни повлияят пряко и необратимо“, се казва в документа от четири страници.

Племената заявиха още, че държавата – под ръководството на Болсонаро – не е изпълнила конституционния си дълг да защитава коренните земи и заобикалящата ги среда, спирайки незаконната дейност и наказвайки нашествениците. Местните хора настояват правителството да поеме отговорност за отравянето на „въздуха, почвата и реките“ от неконтролираната употреба на химикали в селското стопанство, което се развива в съседство на техните земи.

Пред Ройтерс офисът на Болсонаро отказа коментар.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*