Microsoft става “въглеродно отрицателна“ до 2030 г.

Microsoft обяви амбициозни нови планове да стане „въглеродно отрицателна“ компания до 2030 г., а след това да отиде една и стъпка по-нататък и до 2050 г. да компенсира всички въглеродни емисии, които е отделила от създаването на компанията през 1975 г. досега.

Акцентът върху предприемането на “изчистване на целия въглерод”, който компанията е генерирала през последните 45 години, отличава технологичния гигант от всички други компании, които са се фокусирали върху “екологизирането“ си. Те работят основно за намаляване на сегашните и бъдещите си емисии, според Ройтерс.

“Ако последното десетилетие ни е научило на нещо, то е, че технологията, изградена без тези принципи, може да донесе повече вреда, отколкото полза”, каза главният изпълнителен директор на софтуерната корпорация Сатя Надела по време на медийно събитие в централата на Microsoft в Редмънд, Вашингтон. “Когато става въпрос за въглерода, неутралитетът не е достатъчен”, заяви президентът на компанията Брад Смит пред CBS News.

Microsoft е създала подробен план за стъпките си през следващото десетилетие за достигане на нулеви въглеродни емисии. Фирмата ще преработи цялата си верига за доставки, за да намали емисиите. Компанията вече изисква от служителите да обмислят емисиите на парникови газове при всяко вземане на бизнес-решение. Планът на Microsoft включва използване на 100 процента възобновяема енергия и използване на електрически превозни средства, според NPR. Наред с това Microsoft ще се съсредоточи върху възстановяването на деградиралите гори и засаждането на нови. Фирмата ще инвестира 1 милиард долара в технология за улавяне на въглерод, според CBS News.

За да финансира инициативата си, фирмата планира разширяване на вътрешния си въглероден данък. Всички бизнес-ззвена на Microsoft плащат данък от 15 долара на тон за въглеродните си емисии. Компанията обаче ще разшири обхвата на налога, за да включи косвените емисии от производството, бизнес пътуванията и електричеството, което клиентите й използват при работата на нейните продукти, съобщи CNN.

„Докато светът трябва да стане нулевовъглероден, онези от нас, които могат да си позволят да действат по-бързо и да продължат напред, трябва да го направят“, заяви президентът на Microsoft Брад Смит.

“Никога досега не съм виждала подобно нещо“, каза Синтия Кумис, директор по дейностите за смекчаване на климатичните влияния в частния сектор в Института за световните ресурси. Други еко-активисти, които са традиционно скептично към зелените дейности на компаниите, похвалиха плановете на Microsoft.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*