Електромобилите могат да струват колкото ДВГ-колите до 2025 г.

През 2018 г. в световен мащаб е имало около 5 милиона електрически коли. Не е много, като се има предвид броя на автомобилите с ДВГ по целия свят. Високата цена е един от факторите за бавното им навлизане. Цената им обаче може и да намалее до степента, в която ще се изравни с тази на колите, задвижвани от изкопаеми горива, прогнозира Елън Хюз-Кромук, старши икономист в Института по енергетика в Мичиган. Според нея, това може да се случи към 2025 г. Водещият фактор ще е поевтиняването на батериите.

“Наблюдаваме как много производители, както и технологични компании и иновативни новостартиращи компании, тласкат цдената все по-надолу“, казва тя. “Очакваме, че в следващите три до пет години цената на батериите ще стане много конкурентна.”

Хюз-Кромук казва, че до 2025 г. Един електрически автомобил вероятно ще струва толкова, колкото и неговият събрат, задвижван от петрол.

Това ще направи е-колите по-достъпни за потребителите, дори и без финансови стимули, каквито някои държави осигуряват на своите граждани и които вече намалиха цената на електрическите превозни средства в много страни.

Тъй като технологиите за съхранение на енергия продължават да се развиват, по-вероятно е повече електрически автомобили да станат достъпни и да „излязат на пътя”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*