Най-новият квартал в Копенхаген ще е изграден от дърво

Най-новият квартал в Копенхаген ще бъде построен изцяло от дърво. Проектът предвижда „40 процента недокосната природа“, като целта е да демонстрира как новите квартали могат да възприемат с лекота екологичните принципи. Проектът ще се изгради на мястото на някогашно депо. Той следва да се превърне в модел за устойчив живот, който ще побере 7 000 жители в изцяло дървените си сгради.

Проектът за новия квартал включва уникални характеристики, като например сгради с къщички за птиците и местообитания за диви животни, интегрирани във фасадите на сградите. Предложението се разпростира дори по-далеч: предвидени са гнезда за синигерите и прилепите, вградени в стените на постройките, както и нови езерца в центъра на всяка от трите общности в района специално за жабите и саламандрите. Предвидени и са и и градини с диви цветя, които да привличат пеперуди.

„Кварталът обединява традиционните датски градски и селски типологии, за да създаде хибрид, който балансира града и природната среда”, обясняват създателите на проекта – архитектите от Henning Larsen. Кварталът ще се изгради на етапи, израствайки чрез разширяването на три различни „ядра“, които заедно рамкират квартала. Дизайнът е разработен в сътрудничество с биолози и инженери по околната среда от местното министерство на околната среда. Благодарение на тях е постигнат и 40-процентният дял на „недокоснатите местообитания“ – площ от 18,1 хектара, оставени само за местната флора и фауна.

„Решението да се изгради в естествения пейзаж около Фелдби идва с ангажимент да балансира хората с природата. По-конкретно, това означава, че новият ни квартал ще бъде първо изграден изцяло в Копенхаген от дърво и ще включва естествени местообитания, които насърчават по-богат растеж за растения и животни “, казва Сигне Конгебро, партньор в Henning Larsen. „Със селското село като архетип ние създаваме град, в който биоразнообразието и активният отдих определят устойчив пакт между хората и природата.“

Предложението на Henning Larsen за строеж с дървен материал има за цел да намали въглеродния отпечатък на строежа. Районът ще се явява най-новото „прераждане“ на с дървен материал в Скандинавието, тъй като регионът е глобален пример за устойчива съвременна архитектура. „Проектът ни за този квартал е вълнуващо и иновативно предложение – за разлика от всичко, което сме виждали досега в други части на Копенхаген. Посланието от нашия диалог с местните граждани беше напълно ясно – знаехме, че поемаме отговорност да полагаме големи грижи за растенията и животните в квартала, като същевременно изграждаме устойчиво жилищно пространство в тази обстановка, “казва Ан Сковбро, управляващ директор на By & Havn.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*