Еко-осъзнатостта променя начина, по който се инвестира

В седмицата, в която се проведе Световният икономически форум в Давос, едно от най-споменаваните имена отново бе Грета Тунберг. Обичана или мразена, тя катализира промяна, която не може да се отрече. Посланието й вече е променило световната инвестиционна индустрия, смята Найджъл Грийн – ръководителят на една от най-големите независими финансови консултантски организации в света deVere.

Младата шведка, яростен активист за защита на околната среда, призова политическите и бизнес лидерите на Световния икономически форум да обърнат внимание на науката. Тя предупреди, че времето за справянет с глобалното затопляне изтича. Нейните коментари на елитната среща дойдоха точно преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да направи своето обръщение.

“Посланието … е последователно, основано на наука и факт и такова, което е вероятно ще бъде чуто от поне две поколения,“ коментира изпълнителният директор на deVere Найджъл Грийн. Има предвид т. нар. милеаниали и поколението Z. „Обикновено тези поколения – децата, родени от началото на 80-те години нататък – изглежда, че “схващат” климатичната ситуация, пред която сме изправени, и спешността, с която трябва да се справим, далеч по-добре от по-старите поколения”.

„Ето защо е изключително важно, че те бе в Давос, за да предаде посланието си на политическите и бизнес лидерите, които в момента могат да направят нещо по въпроса,“ продължи Грийн. „Тези по-млади поколения, които ще се вслушат в посланието и предупрежденията, … ще бъдат бенефициенти на най-големия по рода си трансфер на богатство – вероятно на стойност около 30 трилиона долара – през следващите няколко години. Те ще държат баланса на политическото и социалното влияние. С тяхната социално отговорна осведоменост, плюс новото им богатство и мощ, можем да очакваме те да поставят въпросите за екологичното социално и управление (ESG) в центъра на своите инвестиционни решения”.

С други думи, според икономиста, екологията ще е в основата на „прекрояване“ на световната инвестиционна индустрия. Финансовите институции и компаниите ще трябва решително да пренасочат своите приоритети, за да паснат на тези на новите поколения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*