Графен може да филтрира мръсната вода ефективно и евтино

Премахването на замърсители от водата става належаща задача за общностите по целия свят. Водите са замърсени с препарати, пестициди, тежки метали и опасни патогени. Пречистването й обаче може да стане много по-ефективно с помощта на новия материал графен. Като част от най-новите разработки на европейската инициатива „Графеново лидерство“ един нов проект на име GRAPHIL търси най-добрия начин за производство на иновативни филтри за пречистване на вода в домакинствата и преносимо филтриране на вода чрез графен.

С прогнозна дата за комерсиализация през 2023 г., проектът има за цел да създаде компактен филтър, който може да бъде свързан директно към домакинската мивка или да се използва като преносимо устройство за пречистване на вода на открито. Така би трябвалло да се гарантира, че всички домакинства имат достъп до безопасна питейна вода.

В проекта участват индустриалните партньори Icon Lifesaver, Medica SpA и Polymem S.A – европейски лидери в сектора за пречистване на водата.

Графенът благоприятства усвояването на органичните молекули, казват учените, които стоят зад начинанието. Свойствата му също позволяват да свързва йони и метали, като по този начин е способен да намалява неорганичните замърсители във вода. Освен това, за разлика от типичната обратна осмоза, гранулирания активен въглен и микрофилтрационните системи, графеновата технология ще осигури много по-опростени методи за използване, така че да не изисква специални умения у потребителите.

„Филтрите GRAPHIL работят като обикновена микрофилтрационна мембрана“, обясни Летисия Бочи, ръководител на проекта GRAPHIL. „Тази простота означава по-ниски експлоатационни налягания, което води до намалени загуби на вода и по-ниски разходи за поддръжка за крайните потребители.“

Засега други подробности относно проекта липсват.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*