Индийските министерства си купуват въздухопречистватели

Индийското правителство е ускорило закупуването на въздухопречистватели през последните две години. Броят на устройствата из министерствата вече достига близо 300, показват правителствени данни, цитирани от Ройтерс. През това време въздухът в столичния град продължава да е изключитено замърсен.

Шест министерства – включително на здравеопазването, на външните работи и на вътрешните работи – са закупили най-малко 159 пречистватели за въздух през 2018-2019 г. на цена от 5 милиона рупии (70 353 долара), според нскоро открити данни, получени сългасно местния закон за правото на информация. Покупкие стават факт в момент, в който федералните и градските власти са обект на силни критики, че продължават да не решават проблема с влошеното качество на въздуха, особено през зимата.

„Абсолютно престъпно е да се харчат парите на данъкоплатците за закупуване на пречистватели за въздух за държавни служители“, казва екологът Вимленду Джа. Той е член на правителствения комитет, натоварен с решаването на кризата със замърсяването на въздуха в Делхи.

През ноември нивото на замърсяване в столицата принуди властите да затворят училищата, да ограничат използването на автомобили и да обявят извънредно положение за общественото здраве.

Високопоставен служител в министерството на околната среда, който носи най-голямата отговорност за справяне със замърсяването, е заявил пред Ройтерс, че няма особен стремеж за закупуване на въдухопречистватели за държавните служители.

Пречиствателите за въздух могат да струват до 1000 долара и са твърде скъпи за повечето индийци. Доходът на глава от населението в Ню Делхи, град с над 20 милиона души население, е около 400 долара на месец. .

От общо 159 устройства, закупени от ведомствата, министерството на вътрешните работи оглавява списъка със 103 закупени пречиствателя през 2018 и 2019 г., показват данните.

“Всички пречистватели на въздух са инсталирани в различни офиси / стаи на това министерство”, казва държавната служба в отговора си, като добавя, че изразходваната сума е 3,1 милиона рупии ($ 43 619).

През октомври и ноември миналата година, когато Ню Делхи потъна в най-гъстия смог, външното министерство е закупило 12 пречиствателя. Четири от тях са закупени за кабинета на министъра. Те са на стойност от почти 1000 долара всеки.

Снимка:  Aaron Yoo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*