Електрически скейтборд е направен от рециклирана пластмаса

„Всичко започна с два проблема – пластмасовите отпадъци, които се събират върху плажовете на моя роден град Порто, и все по-продължителното време за пътуване из града – поради големия брой хора и лошата инфраструктура за обществен и личен транспорт“, разказва Жоао Лео, дизайнер от португалския град. Това породило в главата му идеята за едновременно справяне и с двете: той замислил създаването на електрически скейтборд, с който човек бързо и лесно да се придвижва из града и който да е направен от…. пластмасови отпадъци. Крайният резултат от неговата идея е PET MINI – мини електрически скейтборд, направен изцяло от пластмасови отпадъци.

Процесът започнал с експерименти с различни видове изхвърлена пластмаса. Чрез проучване на най-често срещаните видове, откривани във водите на Порто – ABS, PP и PET HDPE – Лео успял да разбере по-добре механичните и естетическите свойства на всеки вид. Накрая той открил, че най-подходящият вид пластмаса за създаване на електрически скейтборд е HDPE. Определя своето творение като „PET скейтборд“, но не защото има нещо общо с PET пластмасата, а защото това е средство за „личен електрически превоз“ („Personal Electric Transport“.

В процеса на дизайн тялото на броненосеца се оказало вдъхновение за дизайнера. Той първо създал корпуса за електрониката, който представлява поредица от модулни дялове, разположени подобно бронята на броненосец върху долната страна на дъската. Корпусът е достатъчно издръжлив, за да защити електронните компоненти, без това да влияе на гладкото каране на скейтборда.

Самата дъска е фрезована на 3D-CNC машина в местната лаборатория VIVA, използвайки рециклирана термопластмаса като основен производствен материал. Целият скейтборд PET MINI тежи малко над 17 килограма и е дълъг 75 сантиметра. С максимална скорост от 35 км/ч той може да измине малко над 40 км. с едно зареждане, което само по себе си отнема 2 часа. Дизайнерът казва, че смята да го продава за около 550 долара, което е доста по-добре от цената на повечето електрически скейтбордове на пазара.

Снимки: Жоао Лео

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*