Нов технологичен процес превръща ежедневния боклук в графен

Изследователите от университета Райс успяха да създадат графен, но не от фино пречистени изходни материали, а от…. ежедневен боклук. Произведеното количество е в килограми на ден, а не в обичайните малки партиди, измервани в няколко грама на ден, добивани по по традиционни методи. С новата техника на изследователите, използваща електричество, всяка молекула въглерод, получена от отпадъците от храна, пластмаси и др., става изходен материал за висококачествен графен. Това ново постижение носи както екологични ползи, такаи обещание за сериозни пазарни постижения в голям мащаб.

„При сегашната търговска цена на графена между $ 67 000 и $ 200 000 на тон, перспективите за този нови процес изглеждат превъзходни,” сподели водещият на изследователския екип Джеймс Тур пред изданието „The Engineer”. Той е съосновател и на новостартиращата компания Universal Matter, която ще се постарае да комерсиализира новата техника за добиване на графен от отпадъци.

Графенът е високо ценен в сектори като съхранението на енергия, електрониката, полупроводниците, слънчевите системи и др. – заради своите изключителни механични, електрически и топлинни свойства. В структурно отношение графенът може да бъде визуализиран като ултра тънки листове или филми от един слой чисти въглеродни атоми. Те могат да бъдат използвани за създаване на материали с висока якост.

Въпреки че познанието за изолиране и получаване на графен са известни от началото на 2000-те, разходите до този момент са доста високи. Това явление произтича от самия процес на създаване на графена – става дума за „скъпи субстрати, върху които да се отглежда графенът“, пише сп. Chemical & Engineering News.

Но постигнатият пробив на екипа от Университета Райс и съответно Universal Matter обещава индустрията да се промени радикално. Новата техника обещава ползи „две-в-едно“: евтино производство на ценния материал графен в съчетание със справяне с повсеместния проблем с отпадъците.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*