Франция забранява изхвърлянето и унищожаването на непродадени стоки

Франция прие законопроект от областта на т.нар. „кръгова икономика“, след като френският парламент даде окончателно одобрение за нов закон, забраняващ на търговците на нехранителни стоки да унищожават непродадени артикули. Мярката е насочена срещу унищожаването на непродадени или върнати потребителски продукти.

Преди година, когато за първи път се заговори за подобен закон, Едуард Филип – френският еко-министтър – заяви, че забраната за унищожаване на нехранителни стоки – такива като електроуреди, хигиенни продукти и козметика – е крайно необходима, защото всяка година във Франция се уннищожават потребителски продукти на стойност над 650 млн. евро. „Това е шок, който разтърсва, това е непонятно за здравия разум. Това е скандал”, каза Филип, когато заговори за мярката в магазин за отстъпки в Париж.

Целта на новия закон е да попречи на унищожаването на продуктите и да насърчи практиките на повторно използване или рециклиране.

През миналта година във Франция бе показан документален филм, който показва контейнери с непродадени или върнати продукти в склад на Amazon, изпратени за унищожаване съгласно споразуменията, подписани между онлайн-фирмата и търговците на дребно в трети страни. Британската модна марка Burberry пък предизвика фурор миналата година, като призна, че изгаря непродадени дрехи, аксесоари и парфюми на стойност 28,6 милиона паунда годишно, за да предотврати продажбата им евтино. Целта е „да се запазят изключителността и луксозният елемент на марката”, а по-късно стана ясно, че практиката е сравнително често срещана в бранша.

Снимка: Karolina Grabowska в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*