Великобритания забранява новите бензинови и хибридни автомобили от 2035 г.

Великобритания ще забрани продажбата на нови бензинови, дизелови и хибридни автомобили от 2035 г. – пет години по-рано от планираното. Мярката би трябвало да помогне за намаляване на замърсяването на въздуха. Мярката се разглежда от някои като „краят на над един век зависимост от двигателя с вътрешно горене”.

Стъпката е радостна за производителите на електрическите автомобили, но навярно не толкова добра за производителите на петрол.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че целта на страната е да се справи с емисиите на CO2 решително и непоколебимо.

Редица държави и градове по света обявиха планове за ограничаване на дизеловите автомобили след скандала с емисиите на Volkswagen, започнал през 2015 г. След случая и ЕС въведе по-строги правила за вредните емисии на автомобилите.

Кметовете на Париж, Мадрид, Мексико и Атина заявиха, че планират да забранят дизеловите превозни средства от 2025 г., поне що се касае до достъпа до градските центрове. Франция се готви да забрани продажбата на автомобили, задвижвани от изкопаеми горива, до 2040 година.

Макар че търсенето на електрически превозни средства се увеличава във Великобритания, която е вторият по големина пазар в Европа за нови превозни средства, дизеловите и бензиновите модели все още представляват 90% от продажбите. Потенциалните купувачи на по-екологични модели се притесняват от ограничената наличност на станции за зареждане, пробега на определени модели и цената им.

Правителството заяви миналата година, че е предоставило предоставя допълнителни 2,5 милиона паунда за финансиране на инсталирането на повече от 1000 нови станции за зареждане на електрически превозни средства по улиците в жилищните квартали.

Джонсън също сигнализира, че извеждането от експлоатация на въглищните електроцентрали във Великобритания ще бъде изтеглено за 2024 г. Въглищата осигуряват едва 3% от електроенергията на страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*