И светулките са застрашени от изчезване

Светулките са на ръба на изчезването, предупредиха учени. Изследвания, публикувани в BioScience, показват, че загубата на местообитания, светлинното замърсяване и пестицидите застрашават съществуването на тези възхитителни насекоми.

Според професора по биология на университета в Туфтс Сара Люис, водещата авторка на изследването, „ако хората искат да има светулки, трябва да погледнем сериозно на проблема. Светулките са невероятно привлекателни насекоми, може би най-обичаните от всички, защото са толкова … вълшебни”.

Загубата на местообитания е основният виновник за намаляването им. Това е свързано с увреждане на околната среда, която е важна за развитието на насекомото и завършването на жизнения му цикъл. Един от цитираните примери е малайзийският вид PFFERTYTEX, който се нуждае от конкретни мангрови растения, за да може да се размножава. За съжаление въпросните мангрови блатни местообитания са изместени от аквакултури и плантации за добив на палмово масло.

Вторият проблем, който застрашава светулките, е светлинното замърсяване. Както CNN съобщава, светлинното замърсяване може да възникне от различни източници: “от уличното осветление и рекламните табели до дифузното „сияние“, което грее около градовете и може да е по-ярко от пълнолуние”. Изкуствената светлина смущава любовните ритуали на светулките, които са всъщност основната причина светулките да светят: мъжките светулки излъчват конкретни биолуминесцентни модели, за да привлекат женските, а женските на свй ред отвръщат също със сопецифичено светкане. За съжаление изкуствените светлини могат да имитират тези любовни сигнали и да объркат насекомите. Не на последно място изкуствените светлини могат да се окажат и твърде ярки – и да попречат на светулките да разпознават правилно ритуалните сигнали за чифтосване. Тогава самото им размножаване е застрашено.

Пестицидите също са важен фактор за намаляването на популацията на светулките. Центърът за биологично разнообразие пише, че „системните пестициди като неоникотиноиди, които влизат в почвата и водата, вредят на ларвите на светулките … Освен това, тъй като светулките обикновено се срещат из влажни влажни зони, те са заплашени от пръскането с инсектициди, насочени срещу комари.” В резултат на това ларвите или гладуват, или имат аномалии в развитието, които предотвратяват развитието на популацията.

За да се защитят тези уникални светещи насекоми, трябва да се свърши много работа, предупреждават биолозите. Тъжната истина е, че вече е факт „тихият апокалипсис“, в който 41% от насекомите по света са изправени пред изчезване.

Снимка: yb_woodstock, CC BY-SA 2.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*