Антарктическа база отчете най-високата температура на ледения континент досега

Изследователска база в Антарктида е регистрирала най-високата горещата температура на континента досега. Новината подклажда нарастващата загриженост относно глобалното затопляне, довела до ускореното топене на ледените покривки около южния полюс.

Базата “Есперанса” в северния край на Антарктическия полуостров е регистрирала температура от 18,3 градуса по Целзий – най-високата до момента, съобщи Световната метеорологична организация (WMO) в петък. „(Това) не е температура, която бихте свързвали с Антарктида – дори през лятото. Цифрата надминава досегашния рекорд от 17,5 градуса по Целзий, който беше отчетен през 2015 г. “, заяви говорителят на СМО Клеър Нулис пред репортери в Женева. “Антарктическият полуостров … е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата. Чуваме много за Арктика, но тази част от Антарктическия полуостров се затопля много бързо”.

Температурата беше регистрирана в аржентинската база в четвъртък.

Учените смятат, че глобалното затопляне е причината за топенето на ледовете по южния полюс, заради което гигантският леден блок е на път да се разпадне.

Специална комисия при СМО ще провери дали температурата, регистрирана от националната метеорологична служба на Аржентина, действително е нов рекорд за континента Антарктида. Рекордът в по-широкия регион на Антарктида е 19,8 градуса Целзий, измерени през януари 1982 г.

„Количеството лед, изгубвано годишно от ледената покривка на Антарктида, се е увеличило най-малко шест пъти в периода между 1979 и 2017 г.“, добави Нулис, позовавайки се на изображения, показващи пукнатините в ледници в Антарктида. „Топенето от тези ледници, знаете, означава, че имаме големи проблеми, когато става въпрос за покачване на морското равнище.“

3 коментара

  1. Затоплянто на водата дали не се отразява на фотосинтезата и оттам на фитопланктона? Топенето на лед не променя ли ph и това дали също не влияе?

  2. А къде точно е северният край на Антарктида, че нещо не мога да го намеря на картата.

  3. Трябва да се знае че водата се изяжда от фитопланктона(виж уикипедия-Фитопланктона е отговорен и за 50 % от фотосинтетичната активност на Земята, и за 80% от произведения кислород т.е. по-голяма част от въздуха, който вдишваме)т.е.водата е изчерпаема,свършва и няма да се покачи нивото на океана.При фотосинтезата освен въгл.двуокис се разгражда и молекулата на водата т.е. водорода и се отделя кислород.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*