Светът ще похарчи 124 млрд. долара за смарт инициативи тази година

Глобалните разходи за инициативи в сферата на умните градове ще нараснат с 18,9% тази година, достигайки 124 милиарда долара, съобщи TechNews.bg, като се позова на прогноза на анализаторската компания IDC.

100-те града с най-големи инвестиции в „интелигентни“ проекти ще генерират 29% от всички разходи. В същото време анализаторите отбелязват, че само 80 града ще отделят повече от 100 милиона долара, докато 70% от общата сума ще бъде разпределена за градове, които харчат по-малко от 1 милион долара годишно.

Сингапур се очертава като лидер в инициативите за умни градове през 2020 г. Токио ще бъде на второ място, най-вече заради Олимпиадата. Анализаторите поставят Ню Йорк на трето място, а Лондон – на четвърто.

В своя анализ IDC е разгледала въпроса за какво точно са харчили пари разработчиците на умни градове през миналата година. Оказва се, че казусите, свързани с устойчива енергия и инфраструктура, представляват една трета от вложенията. Обществената безопасност, базирана на събиране на данни, и интелигентният транспорт представляват съответно около 18% и 14%.

Интелигентните електро-мрежи все още привличат най-голям дял от инвестициите. Относителното им значение с течение на времето обаче ще намалява заради съзряването на пазара и извеждането на преден план на други приоритети.

1 коментар

  1. С две думи има две тенденции:
    -1вата тендеция е власт имащите в момента се надяват да се оформи по-организирано, контролирано и „правилно“ реагиращо общество: демек, технологийте 5G, чипиране и т.н. ще вземат превес във всичко;
    -2рата тенденция, която е по-вероятна но по-малко очаквана към момента е зеленото „съзряване“ на обществото: тоест наследните на сегашните магнати постепенно ще се „отделят“ от досегашното статукво на родителите си и ще се насочат в една по-спокойна, зелена, природо ориентирана посока.
    Всяка от горепосочените възможности предполага бурно прилагане на технологии, като в близко бъдеще само по „допуснатите“ до обществото нововъведения ще можем да се ориентираме как се променя „ситуацията“.
    Приятен ден за всички ни..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*