IKEA ще отвори първия си магазин „без автомобили“ във Виена

Австрийският клон на IKEA обяви планове за отваряне на „най-иновативния и зелен“ магазин от веригата.Там няма да има място за автомобили. Сградата ще е ертифицирана по BREEAM със сертификат „отличен“. Комплексът ще е със смесена употреба и ще е разположен в сърцето на Виена. Наречен IKEA Westbahnhof, амбициозният проект за новия магазин предполага сградата да бъде моделирана по модел на площада, до който ще се намира, който не само ще привлича купувачи в IKEA, но ще радва местни жители и туристи с многобройните си удобства. Характерно за него ще е изобилие от зелени площи, които ще включват приблизително 160 дървета, засадени на върха на сградата. Амбициозният проект е замислен в сътрудничество с базираната във Виена архитектурна фирма „querkraft architekten“.

Разположен в края на главната търговска улица Mariahilferstrasse, на около 3 километра от историческия център на града, IKEA Westbahnhof ще бъде лесно достъпен с обществен транспорт. Решението да се направи магазин, който не е достъпен за автомобили, отчасти е породено от проучване на поведението на потребителите, което показва увеличаване на електронната търговия и ясно предпочитание към удобството на доставката до дома. Приблизително две трети от жителите във вътрешните квартали на Виена не притежават автомобил и вместо това предпочитат да вземат обществен транспорт, да се разхождат, да карат колело или да използват скутер, за да стигнат до дестинациите си.

В допълнение към концепцията си за магазин без автомобили, IKEA Westbahnhof ще се насочи към BREEAM сертификация на база използването на устойчиви материали, енергоспестяващи системи и изобилие от зеленина, като например обществено достъпната покривна градина, която ще помогне за смекчаване на ефекта на градския топлинен остров. Архитектите планират да засадят 160 дървета на покрива на сградата, за да помогнат за понижаване на температурата на конструкцията с поне два градуса.

„Новият магазин има за цел да бъде емблематично място за срещи във Виена“, се казва в съобщението на IKEA. „IKEA Westbahnhof ще бъде уникален и най-зелен магазин на цялата верига IKEA. Това ще е привлекателно място с човешки мащаб и ще се откроява като ориентир“.

В сградата всъщност ще има нещо повече от IKEA: магазинът ще заема първите четири етажа на сградата, а на горните два етажа ще има хостел. Четири допълнителни магазина за продажба на дребно ще бъдат изградени по протежение на Мариахилфщрасе.

Изображения: IKEA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*