Чешки бял бор е на път да стане „Европейско дърво на годината 2020“

Created with GIMP

По-малко от 2 седмици остават до края на периода за гласуване в 10-ото юбилейно издание на конкурса „Европейско дърво на годината“. Онлайн гласуването се провежда на страница: treeoftheyear.org.

Тази година в надпреварата участват дървета от 16 държави, което прави конкурса едно от най-широко разпространените международни състезания на Стария континент. Организаторите на инициативата – сдружение „Партньорство за околна среда“, Чехия –очакват общият брой на гласувалите да надхвърли миналогодишните резултати (тогава бяха подадени 310 000 гласа).

Към момента с убедителна преднина води 350-годишен бял бор от Чехия с над 21 хил. гласа, следван от 242-годишно гинко билоба от Хърватия с почти 18 хил. гласа и 103-годишна лавролистна топола от Русия с над 15 хил. гласа. Българският летен дъб от с. Ново село, област Велико Търново, е на 16-о място с близо 7 хил. гласа. Според българския партньор на конкурса – Фондация Екообщност, дъбът има впечатляваща си форма и излъчване, което го прави любимо дърво на местните хора. Затова той все пак има шансове до края на гласуването да премине напред в класирането, ако бъде подкрепен от повече хора през оставащите 2 седмици.

Важно е да се знае, че броят на гласовете ще бъде скрит през последната седмица на конкурса – от 23 до 29 февруари. Така победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване по време на церемонията по награждаване, която ще се състои на 17 март тази година в сградата на Европейския парламент.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*