Германски съд нареди на Tesla да спре да изсича дървета

Германски съд нареди на Tesla да спре изсичането на дървета с цел разчистването на земя на мястото, където фирмата се готви да построи първата си европейска фабрика за автомобили и акумулатори. Теренът се намира близо до столицата Берлин.

Американският производител на електрически автомобили обяви през ноември плановете си да построи „гигафабрика“ в Груенхайде, в източния щат Бранденбург.

Съдебното решение е на Висшия административен съд на щатите Берлин и Бранденбург. То става факт, след като държавната служба по околна среда даде зелена светлина за изсичането на 92 хектара гора за новия завод.

За момента все още не е издадено разрешение за планиране на изграждането на „гигафабриката“. Това означава, че компанията на американския предприемач Илън Мъск подготвя терена на свой собствен риск.

Жалбата относно изсичането на дървета е подадена от естна природозащитна група, наречена Gruene Liga Brandenburg (Зелената лига на Бранденбург). Съдът е издал заповедта веднага, защото в противен случай биха били нужни само още 3 дена за пълното изсичане на целия терен, уточниха от съдилището. Оттам уточняват, че това не е окончателно решение, но „не трябва да се приема, че в искането за правна защита, внесено от Зелената лига, липсват шансове за успех“.

Представители на Християндемократите и на Свободните демократи предупредиха, че съдебната битка, водена срещу „гигафабриката“, ще нанесе сериозни и дълготрайни щети на имиджа на Германия като място за правене на бизнес.

Гигафабриката на Мъск среща голям отпор от страна на местните жители. Наскоро те демонстираха срещу проекта, защото, според тях, това е заплаха за местните диви животни и за локалното водоснабдяване.

В момента Tesla има две гигафабрики – в САЩ и в Шанхай, Китай.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*