Макрон: топенето на ледника Мон Блан доказва глобалното затопляне

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че топенето на ледника на Мон Блан е неопровержимо доказателство за глобалното затопляне.

По време на посещение на „Мер де Глас“ (морето от лед) – най-големия ледник във Франция, който рязко се сви през последните няколко години – Макрон се срещна с учени и обяви нови защитни мерки за района, включително по-високи глоби за отпадъци. „Това, което наблюдаваме с развитието на ледника, е неопровержимо доказателство за глобалното затопляне и изменението на климата и сриването на цяла екосистема“, каза Макрон в реч след изкачването си по ледника.

Алпийският ледник над планинския град Шамонис е туристическа забележителност от 19-ти век. Ала през 20-ти век той е загубил около 50 метра от дебелината си. Свиването се ускори през последните две десетилетия.

„Пейзажът се изменя пред очите ни и видовете бързо изчезват. Борбата за биологичното разнообразие е борба за собственото ни оцеляване и е неделима от борбата срещу глобалното затопляне “, каза Макрон.

Предвид предстоящите избори обаче изявата му не бе посрещната добре дори от еколозите. „Предпочитаме той да се намира в своя офис, работейки за прекратяване на субсидиите за производството на изкопаеми горива и данъчните облекчения за товарните превози, а не да прави изборен туризъм на Монблан“, заяви климатичният активист на френския клон на Greenpeace – Климент Сенечал.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*