Геотермална технология позволява използването на стари сондажи

Огромен подземен радиатор – така описват геотермалната си технология от Eavor Technologies Inc. През септември фирмата завърши сондирането на двойка кладенци с дълбочина 2,4 километра, свързани с двойка подземни тръбопроводи в цялостна геотермална система от затворен тип. Сега тя се тества. Демонстрационният проект е на стойност 10 милиона долара и се намира източно от Роки Маунтин Хаус. В системата от подземни кладенци циркулира течност, извличайки топлина от земята, преди да се върне на повърхността. След това нагрятата течност може да се използва за отопление или за създаване на енергия чрез която и да е технология „топлина-енергия“.

Президентът и изпълнителният директор на Eavor Джон Редферн заяви, че тестването, проведено по време на сондажите и свързването, е преминало добре и сега се работи за тестване и демонстриране на „термосифонния“ ефект на технологията. Термосифонният ефект е процесът, при който по-топлите течности се издигат нагоре, докато по-студените слизат надолу. Това създава непрекъсната циркулация на топлопреносна течност, способна да задържа топлината, при това без нужда от изпомпване. Малка помпа е необходима само за стартиране на циркулацията – след това тя продължава самостоятелно.

„От това, което разбирам, всичко е в рамките на два процента от предвиденото в (геотермалния) модел, който изпитваме поетапно“, каза Редферн. „Много е забавно да отидете там и да почувствате топлината, излъчваща се от тръбата, докато течността се движи вътре, без да я тласка помпа.“

Редферн казва, че има голям интерес към технологията, включително от правителството на щата Алберта, което е инвестирало 2 милиона долара. Други 13 милиона долара са събрани чрез други инвеститори, включително компании като Precision Drilling и Shell New Energies. „Дори по време на фазата на сондажа имахме 14 различни групи от 11 различни страни, които дойдоха и заедно обиколихме мястото на изграждането му“, каза той. „Очевидно е, че ще има повече хора, които идват да разгледат.

Очаква се първият комерсиален проект да бъде изграден в Бавария. „Имаме договор там, за да поемем една традиционна (неуспешна) геотермална система.“

Технологията на Eavor позволява да се създаде отоплителна система, използвайки сондажи, пробити от други геотермални компании, които не са посрещнали техническите им нужди. „Това е все едно да имате технология, с която – ако някой някога е пробил суха дупка за петрол, вие влизате и казвате „о, аз мога да направя това нещо полезно“.

Eavor вече преминава през процеса на сертифициране в Германия, която постепенно прекратява използването на енергия от въглища. Япония, Италия, Франция, Холандия, Карибите, САЩ и Канада също имат интерес към системата.

Според експерти-хидрогеолози, технологията е приложима и в България и е най-логично страната ни да се заинтересува от системата, като се има предвид огромния геотермален потенциал на страната.

Графика: Eavor Technologies

1 коментар

  1. Въпросите, свързани с ГЕОТЕРМАЛНАТА/ХИДРОТЕРМАЛНАТА енергетика, са тема-табу за българските политици и преданите им журналисти. Как иначе ще захлебят от внос на въглеводороди, тръбички за превоз на нефт, хъбчета, ядрени централки и далекопроводи…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*