Загуби за $1 трлн. при липса на действия за климата

Глобалният сектор на финансовите услуги рискува загуби в размер на около 1 трилион долара, ако не реагира бързо на промените в климата. Изводът е от доклад на консултантите Оливър Уаймън, публикуван в петък. Това означава, че индустрията трябва да ускори усилията си за подпомагане на по-доброто разпределение на капитала в посока преминаване към нисковъглеродни икономически решения преди преговорите за климата на ООН през ноември в Глазгоу, Шотландия. Финансовите организации трябва да изчислят и намалят взаимодействието си с „мръсни“ индустрии като тези, базирани на добива и употребата на нефт и газ, се посочва в доклада.

На фона на опасенията относно размера на потенциалния риск, свързан с изменението на климата, върху кредитните оценки, банките в страни като Великобритания и Франция скоро ще се сблъскат и с тестовете за „климатичен стрес“ в допълнение към съществуващите финансови изисквания.

Анализът на Оливър Уайман е установил, че ако се въведат данъци върху въглеродните емисии в размер на 50 долара за тон въглероден диоксид в две от най-замърсяващите индустрии – производството на електроенергия и нефт и газ – това би довело до приблизителни кредитни загуби в размер на 50 до 300 милиарда долара и в двата сектора. Вероятността от кредитни неизпълнения в секторите се е увеличила два или три пъти за най-засегнатите фирми, се казва в доклада. Въздействието върху другите индустрии няма да закъснение. Загубите могат да достигнат 1 трилион долара.

Вероятността да се наложи такъв данък е реална. Половината от всички, подписали Парижкото споразумение за климата през 2015 г., заявяват, че активно обмислят данък върху въглеродните емисии, съобщи Световната банка. „Нашият анализ показва, че има силни търговски мотиви за действие – финансовите рискове са съществени и трябва да бъдат включени при вземането на решения“, заяви Джеймс Дейвис, партньор в Оливър Уайман.

1 коментар

  1. Аха а пък при действия ще бъдат един трилион плюс парите за тези действия.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*