Рециклиран бетон с дърво е по-як и по-траен

Изследователи от Института за индустриални науки при Университета в Токио са разработили нова процедура за рециклиране на бетон с добавяне на отпадъчна дървесина. Те са открили, че правилната пропорция между материалите може да доведе до създаването на нов строителен материал със здравина, по-висока от тази на оригиналния бетон. Това изследване може да помогне за драстично намаляване разходите за строителство, както и за намаляването на въглеродните емисии.

Бетонът отдавна е предпочитан материал за изграждане на повечето конструкции в нашия модерен свят – небостъргачи, мостове и къщи. Производството на бетон обаче е едно от на-вредните за околната среда.

„Обикновеното повторно използване на инертните материали от стария бетон е неустойчиво, тъй като именно производството на новия цимент води до емисии, виновни за климатичните промени“, обяснява водещият автор на изследването Ли Лианг. Следователно е необходим нов, екологичен подход, който да спомогне за насърчаване на кръговата икономика при употребата на бетон.

Изследователите създали нов метод, като коригирали пропорцията на сместа, налягането, температурата, продължителността на пресоване и съдържанието на вода. Намирането на точната пропорция между бетон и рециклирана дървесина се оказало от решаващо значение за получаването на бетон с най-голяма здравина. В сместа дървесината получава своята твърдост от лигнините – силно омрежени органични полимери. В този случай лигнинът запълва празнините в бетона и функционира като „лепило“, когато се смесва с отпадъчния бетонов прах и се нагрява. Якостта била подобрена и от по-високите температури и налягания по време на пресоване.

„Повечето от рециклираните продукти, които създадохме, показаха по-добра якост на огъване от тази на обикновения бетон“, казва старшият автор лектор Юя Сакай. „Тези констатации могат да насърчат преминаването към една по-екологична, по-икономична строителна индустрия, която не само намалява отпадъците от бетон и дървесина, но също така и спомага за решаването на проблема с изменението на климата“.

Рециклираният бетон вероятно ще се окаже и биоразградим, смятат учените. Методът им може да бъде разширен и за рециклиране на други видове отпадъчни растителни вещества вместо дърво – или дори за направата на чисто нов, екологичен бетон.

Снимка:  Foundry Co в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*