Автономен подводен дрон открива и изсмуква микропластмаси

Микропластмасите са навсякъде, но размерът им ги прави почти невидими за невъоръженото око. Ето защо една лаборатория за научни изследвания и разработки от Кеймбридж на име Draper се е обединила с Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и дизайнерската фирма Sprout Studios, за да създаде „Draper Drone“ – концептуално автономно подводно превозно средство, което може да прочиства водите от микропластмаса. Draper е проектиран за бързо преброяване, измерване на размера и определяне на материалния състав на микропластмасите в реално време. Той би могъл да помогне за създаването на глобална база данни за микропластмасите с цел анализ на тенденциите при замърсяването, идентифициране на източници и по този начин създаване на база за възможните решения на проблема.

Микропластмасите попадат във водата по два начина: чрез раздробяването на по-едри късове пластмаса, изхвърлена в моретата, и чрез миниатюрните частици, произвеждани с такъв размер съвсем целенасочено – например „микроперлите“ в пасти за зъби, козметични лосиони и др. Тези малки частици лесно се поглъщат от морските животни. Освен, че увреждат самите животни, те в крайна сметка се озовават и на трапезата на хората чрез т. нар. морска храна.

За да предостави по-лесен и по-ефективен начин за анализ на опасностите от микропластмасите, подводният дрон разполага с преносим сензор за измерване на микропластмасите в реално време. Екипът, създал машината, е разработил и „индекс на замърсяване с пластмасови частици“ – стандартизирана система за идентификация на микропластмасите за регистриране на проби от околната среда. Прототипният сензор вече е тестван при Северозападните Хавайски острови и се очаква технологията да бъде достъпна чрез отворен код.

Автономното подводно превозно средство, оборудвано със сензора за микропластмаса, може да сканира повърхностните деверт метра вода за съдържанието на микрочастици пластмаса. Концептуалният модел е захранван от батерия и следва да е сдвоен с „докинг-станция“, на която да се зарежда, която пък ще осигурява електричество чрез вятърна турбина. Проектът наскоро бе признат като една от най-добрите иновации в списъка на сп. TIME за 2019 г.

Изображения: Sprout Studios

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*