Климатичните промени удължили австралийското лято с 50%

Докато в северното полукълбо на Земята мнозина се радват на наближаването на пролетта, в южното полукълбо, в Австралия, се радват на отминаването на лятото, белязано от опустошителни пожари и в същото време значително по-дълго. Да, австралийското лято сега е два пъти по-дълго от австралийската зима, показва ново проучване. Така е, тъй като изменението на климата е повишило температурите от средата на миналия век досега.

Докладът на Австралийския институт, базиран в Канбера, сравнява данни от последните две десетилетия с показателите за температурите в средата на 20 век в календарния старт на сезоните в умерените и субтропичните части на страната. През последните две десетилетия лятото в по-голямата част от Австралия е било средно с един месец по-дълго от това преди половин век. Същевременно зимата е свила средно с три седмици.

През последните пет години, показва анализът, австралийското лято е било средно с 50% по-дълго, отколкото в средата на ХХ век, въз основа на показанията на температурата.

„Нашите открития не са проекция на това, което можем да видим в бъдеще“, каза Ричи Мерзиян, директор на програмата за климата и енергетиката в Австралийския институт. „Това се случва в момента“.

Докладът беше публикуван, след като Австралия преживя опустошителни пожари , довели до изгарянето на близо 12 милиона хектара храсти и гори. Загинаха 33 души, а според оценки на биолозите, погубени са и около 1 милиард местни животни. Отминаващият сезон бе наречен „черно лято“ от премиера Скот Морисън. Необичайно продължителните и интензивни пожари  засилиха натиска върху правителството да намали емисиите на парникови газове.

Учените отдавна предупреждават, че повишената глобална температура и топлинните вълни ще доведат до по-опасни сезони на пожари и тежки метеорологични събития, докато по-късите зими ще намалят „прозореца“ от време за намаляване на опасностите и смекчаване на въздействието на пожарите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*