Вградиха сензори за стрес и температура в клетки от кристален силиций

Изследователски екип от германския институт за слънчеви енергийни системи „Фраунхофер“ е разработил начини за интегриране на сензори за стрес и температура кристалинни слънчеви клетки, за да стане възможно директно и непрекъснато измерване в конвенционалните PV модули. Учените обясниха, че тестваните сензори покриват минимална част от клетката и че тяхното взаимодействие с модула и самата клетка е доста ограничено. Според изследователите, сензорите могат да бъдат вграждани чрез обикновен процес на производство на слънчеви клетки и могат да бъдат прилагани както от предната, така и от задната страна на клетките.

„Съществуващите линии за производство на слънчеви клетки могат да бъдат модифицирани за реализация на сензорите“, пише в доклад, публикуван в журнала „Progress in Photovoltaics“.

Изследователският екип каза, че сензорът за напрежение е пиезорезистивен, което означава, че е в състояние да реагира на външно-индуцирано механично напрежение чрез промени в неговото електрическо съпротивление. Устройството е приложено върху платки за слънчеви клетки с плаваща зона, изработени от монокристален силиций тип P. Сензорът е ламиниран с помощта на конвенционална настройка на фотоволтаичен модул, с 14,7×10,5 cm2 и 1 мм тънко стъкло, филм от етилвинилацетат (EVA) филм и покритие от TPT.

Интеграцията на сензорите е тествана с шест различни дизайна. Ламинираните сензори са показали стабилност при 145 температурни цикъла от -35°C до + 85°C, заяви изследователският екип.

Засега устройствата се използват само за научно-изследователска работа и пътят към комерсиализацията им ще изисква допълнителни изследвания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*