Строят гигантски завод за зелен водород в Нидерландия

Петролният гигант Royal Dutch Shell и газовата компания Gasunie планират да построят огромна централа за производство на зелен водород в северна Нидерландия през следващото десетилетие, съобщиха компаниите. Заводът ще се захранва с електроенергия от нова вятърна централа край бреговете на провинция Грьонинген. Централата в крайна сметка ще може да произвежда 800 000 тона водород до 2040 г., твърдят компаниите.

Двете фирми очакват да започнат проучване за осъществимост през тази година, докато търсят други индустриални и енергийни партньори. „За да реализираме този проект, ще ни трябват няколко нови партньора,“ каза директорът на Shell Нидерландия – Марян ван Луун. Заедно ще трябва да създадем иновации, за да обединим всички налични знания и умения.“

Централата ще използва водна електролиза за преобразуване на устойчиво електричество във водород, който след това може да се съхранява за преобразуване в енергия или за директно промишлено използване. Капацитетът на завода ще бъде приблизително равен на водорода, произвеждан от природния газ, който сега се използва от индустриалните фабрики в Нидерландия и помогна на страната да постигне целта си – намаляване на емисиите на CO2 до 49% от нивото им през 1990 г. до 2030 г.

Плановете на Shell и Gasunie все още са в ранен етап и зависят, наред с други неща, от разрешенията на правителството за изграждане на нови вятърни паркове в Северно море, както и от наличието на местни и европейски субсидии за зелена енергия.

Проектът предвижда вятърна централа, която да нарасне от мощност от 3-4 гигавата (GW) 2030 г. до евентуално 10 GW към 2040 г. Това ще е достатъчно за посрещане на настоящото потребление на електроенергия от около 12,5 милиона местни домакинства.

Първите вятърни турбини могат да бъдат готови през 2027 г., казаха Shell и Gasunie. Водородът пък ще бъде транспортиран чрез от съществуващите газопроводи на Gasunie до индустриални клиенти в Нидерландия и Северозападна Европа.

1 коментар

  1. …а йофтините страни в Източна Европа, като България и хилядите неизползвани ресурски (реки, вятър) – особенно в малки и големи лични и държавни стопанства. Могат да се наслагат по реките евтини ротори за да захранват градско осветление. Могат да се наслагат по общински и др. държавни сгради малки вятърни устройства (разбира се с логата на производителите за реклама), соларни клетки, дъждосъбирателни устройства за поливане и мн други. Колко общини имат инициативи в тази насока и къде го публикуват със събиране на идеи от обществото, а при нужда и спонсорство от граждани или организации с идеални цели (например)?!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*