Енергийно ефективна къщичка е построена от 90% регенерирана дървесина

Когато Анна и Донован Ват си купуват красива къща дом край Сиатъл, те възлагат на студио Targa Homes създааването на малка къщичка в задния двор, която да дават под наем с цел допълнителен доход. Резултатът е малка постройка с около 70 кв. м. площ и с две спални, която е енергийно ефективна и уютна, а е изградена от 90% регенерирана дървесина.

Разположена в Шорлайн, Вашингтон, устойчивата вила е замислена от Шон Конта, водещ дизайнер за Targa Homes. Работейки в сътрудничество с Анна и Донован, той се спрял на концепция за енергоефективна постройка, която двойката да може да отдава под наем. Но построената в крайна сметка вила се оказала толкова уютна, че двойката решила да се премести да живее в нея, а да отдава под наем първата, по-голяма къща.

За да намали разходите и въздействието върху околната среда, Конта разчита на използването на възможно най-много регенерирани материали. Дизайнерът успява да облече къщичката с 90% възстановена дървесина: 100-годишна ела.

Отказът от обичайната бетонна основа позволява постройката да се изгради бързо: без изкопи строителството е завършено за по-малко време.

Интериорният дизайн допълва уютната естетика на външния облик, тониран в цвят на пчелен мед. Белите стени придават на пространството модерно, свежо усещане, докато стената с акценти от регенерирана дървесина и подът с покритие от корк добавят усещане за топлина в жилищното пространство.

Входът води към всекидневна, която е обзаведена с голям диван и стол. Отворената кухня си има всички съвременни удобства и дори разполага с бар-остров за допълнително пространство за хранене. Множество прозорци, инсталирани на или над нивото на очите, озаряват дома с много естествена светлина, като същевременно запазват неприкосновеността.

За поддържането на комфортна вътрешна температура и намаляване на разходите за електроенергия, домът се гордее с херметична обвивка благодарение на най-модерната вентилационна система за възстановяване на енергията и висококачествената изолация.

А в случай, че слънцето все пак успее да пробие типично облачното време региона, има дървена палуба отвън, която да позволи на двойката да се наслади на хубавото време.

Снимки: Cora Brown Rock за Targa Homes

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*