Пътуващ музей в Панама се помещава в контейнерна сграда

Панамският архитект Ектор Аярза е причината изкуството да може лесно да пътува из неговата родина и да радва хората: той е проектирал „странстващ музей“, който се помещава в няколко рециклирани транспортни контейнера и благодарение на модулната им структура може да се разглобява и сглобява многократно – на всички места, където музеят гостува. Проектът помага повече хора да смогнат да видят някои забележителни произведения на изкуството от Музея за съвременно изкуство в Панама.

Проектът започва като сътрудничество между Музея за съвременно изкуство със седалище в Панама и Аярза. Надявайки се да покаже определени творби, които може да нямат постоянно място в самия музей, екипът решава да създаде устойчив начин да представи подборка от съвременни художествени творби на хората на различни места. Те правят това чрез модулна сграда от рециклирани контейнери.

Закачен на камион, лекият музей лесно пътува по градските улици. Докато е на път, пътуващият музей е лесно разпознаваем благодарение на многоцветния си дизайн. Ярки ивици от червено, оранжево и зелено покриват екстериора на транспортните контейнери, внасяйки забавно и жизнено усещане.

След като се избере място за гостуването на музея, транспортните контейнери биват разположени перпендикулярно един на друг. Входът е през единия край на първия контейнер, който е боядисан в черно отвътре. Това е основното изложбено пространство.

Вторият контейнер за превоз има вътрешни стени, облицовани с дървесни плоскости. Има и рафтчета от същия материал. От едната страна е налице една специално оставена дъска от пода до тавана, където посетителите могат да оставят своите съобщения.

Цяла страна на контейнера може да бъде оставена отворена, за да приканва любопитните и любителите на изкуството да проучат съдържанието на музея.

Снимки: Фернандо Алда за студио Ектор Аярза

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*