Глобалните CO2 емисии от енергийния сектор спаднали с 2% за 2019 г.

Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2) от енергийния сектор са спаднали с 2% през миналата година, което е най-голямото понижение от 1990 г. насам. Като причина се сочи намаленото използване на въглища в Европа и САЩ.

Производството на електроенергия от въглища е спаднало с 3% в световен мащаб, което е и най-големият спад от 1990 г. насам, показват изследвания на независим климатичен център Ember. Спадът в Европа е с 24%, обусловен от преминаването към възобновяеми енергийни източници. Генерациите на база въглища в САЩ пък са намалели с 16% заради по-конкурентния газ.

Китай обаче върви срещу тенденцията с покачване на използването на електроенергия от въглища. Страната вече е отговорна за половината от глобалното производство на електроенергия от въглища.

Като цяло спадът в използването на въглища през миналата година и преминаването към възобновяеми енергийни източници е подпомогнато от фактори като по-евтиния газ, рестартирането на някои ядрени централи в Япония и Южна Корея и намаляването на търсенето на електроенергия, се посочва в доклада.

Все пак производството на електричество от въглища трябва да спада с 11% годишно, за да се задържи планетата в граница на затопляне от 1,5 градуса по Целзий.

„Глобалният спад на емисиите от въглища и електроенергия е добра новина за климата, но правителствата трябва драстично да ускорят прехода към чиста електроенергия, така че глобалното производство на въглища да намалее драстично през 2020 г.“, заяви Дейв Джоунс, водещ автор на доклада и анализатор на електроенергия в Ember. „Преминаването от въглища към газ е просто замяна на едно изкопаемо гориво на друго“, добави той.

Производството на вятърна и слънчева енергия е нараснало с 270 тераватчаса, или с 15%, миналата година. Този темп на растеж ще трябва да се поддържа всяка година, за да се постигнат целите в областта на климата съгласно Парижкото споразумение.

Докладът изследва данни, обхващащи 85% от производството на електроенергия в света, и използва информирани оценки за останалите 15%.

Миналия месец и Международната агенция по енергетика заяви, че глобалните емисии на CO2 от производството на електроенергия са намалели миналата година, тъй като растежът на ВЕИ и преминаването от въглища към природен газ са довели до по-ниски емисии в напредналите икономики.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*