62% от европейците искат забрана на късите полети

Повечето европейски граждани биха подкрепили забрана на самолетните полети на къси разстояния с цел борба с изменението на климата, сочи проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). От 28 088 респонденти в проучването, 62% са подкрепили забраната. Още по-голям е делът на хората, заявили, че ще подкрепят въглероден данък върху полетите: 72%. Анкетата, проведена през септември-октомври 2019 г., е обхванала тогавашните 28 държави-членки на Европейския съюз, включително Великобритания.

В проучването не е уточнено какво следва да се разбира под полет на късо разстояние – дължината не е уточнена.

Емисиите от самолетните полети в рамките на Европейското икономическо пространство се покриват от въглеродния пазар на ЕС. Тези емисии обаче са се увеличавали всяка година през петте години до 2018 г., според последните налични данни на ЕС. С течение на времето някои авиокомпании започнаха доброволно да компенсират емисиите си, използвайки въглеродни кредити, въпреки че не е ясно дали ЕС ще приеме този подход като принос за постигането на целта за 2050 г.

Голяма част от анкетираните – 91% – подкрепят идеята в училищата да се преподава за изменението на климата и за рециклирането. 85% са заявили, че подкрепят забраната на пластмасови изделия за еднократна употреба. ЕС ще забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба, включително сламки, прибори за хранене и памучни клечки, през следващата година.

Анкетата е установила още, че 59% от европейците подкрепят по-високите цени на „въглеродно-интензивни“ храни и стоки, като червено месо, храна, транспортирана на дълги разстояния, и някои облекла.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*