Bayer напредва към споразумение за глифозата

Bayer AG се е договорила за проектоусловия за извънсъдебно споразумение с половин дузина адвокатски кантори, представляващи десетки хиляди ищци, които твърдят, че глифозатът причинява рак, съобщи в петък Wall Street Journal, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Акциите на немската компания за лекарства и пестициди попаднаха под огромен натиск, след като тя загуби първото съдебно дело в САЩ, в което бе обвинена, че нейният препарат Раундъп причинява рак. Компанията стана собственик на марката след придобиването на Monsanto.

Миналия месец Bayer заяви, че не бърза да постигнe споразумение  с адвокатите на ищците и е по-малко склонна да отдели средства за договорката след последните решения на САЩ в своя полза. Освен това корпорацията каза, че въз основа на прогнозите на анализаторите за споразумение на стойност около 10 милиарда долара, няма да й се наложи да отписва стойността на придобиването на Monsanto. То беше в размер на 63 милиарда долара.

Засега изглежда, че споразумението ще възлезе на около 10 милиарда долара, се казва в доклада на WSJ, цитиращ „източник, запознат с въпроса“. Все пак официална договореност все още няма. Възможно е и да не се стигне до споразумение.

Глифозатът е един от най-масово използваните препарати за борба с плевели. Неговото приложение е сред факторите, водещи до намаляване на популацията на пчелите и дивите опрашители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*