Фотоволтаиката ще пострада заради пандемията

BloombergNEF (BNEF) публикува нова и актуализирана прогноза за развитието на фотоволтаичния сектор, тъй като тенденциите в бизнеса вече говорят за предстоящ общ икономически спад поради избухването на коронавирус-пандемията. Тъй като запасите и цените на петрола вече падат, пълният мащаб на разгръщащата се криза все още не е ясен.

Производството на фотоволтаични компоненти вече започва да се възобновява в Китай, посочва BNEF. Това би могло да облекчи проблемите с доставките на ключови компоненти и оборудване. В краткосрочен план обаче ще неизбежно има недостиг, категорични са анализторите.

Настоящата ситуация в Китай показва, че „веригата на стойността“ при енергията от възобновяеми източници трябва да бъде диверсифицирана на регионално ниво, казва BNEF. Необходими са още производствени мощности и в Азия, и в Европа и САЩ.

Китайското правителство вече е пренасочило някои проекти за фотоволтаични мощности, които са били планирани за тази година, за идната 2021 г. На тази база BNEF намалява очакванията си за новоинсталираните фотоволтаични мощности през 2020 г. Очаква се разработчиците да инсталират между 108 GW и 143 GW нов слънчев капацитет през настоящата година. Това рязко контрастира с прогнозата, която BNEF направи през февруари – за годишни глобални добавки на PV мощности от 121 GW до 152 GW.

Ревизираната прогноза на BNEF предполага, че глобалният PV пазар следва да очаква значително свиване през тази година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*