Нова заплаха за дивата природа: изхвърлените маски

Световната епидемия от коронавирус (COVID-19) подтикна мнозина да си купят маски за лице с цел защита. Според инструкцията, такава маска се носи няколко часа, след което трябва да се изхвърли. Така се оказва, че в момента най-масовият боклук по света са маските за лице.

Синкаво-зелените късове са изработени от пластмасов материал – полипропилен, който не е лесно биоразградим. Натрупването на изхвърлени маски за лице в околната среда вече представлява сериозен риск за био-равновесието, опазването на местообитанията и здравето на дивата природа. Особено засегнати са морските организми.

След години на усилия за намаляване на пластмасовите отпадъци и найлоните – които в последните години бяха забранени или силно ограничени в много страни по света – сега има „бум“ на нов вид синтетични отпадъци заради епидемията. Еко-защитници и активисти предупреждават, че изхвърлените маски общо взето „компенсират“ постигнатия успех в посока намаляване на пластмасовите отпадъци.

„Има много маски само през последните шест до осем седмици, в голям обем… сега наблюдаваме ефекта [им] върху околната среда“, казва Гари Стоукс, основател на Океани Азия – организация за опазване на моретата. Стоукс дава пример с островите Соко край Хонконг. На един 100-метров плаж Стоукс е събрал 70 маски миналата седмица, а само няколко дена след това – още 30.

„Никой не иска да отиде в гората и да намери там маски, посипани навсякъде, или използвани маски по плажовете. Това е нехигиенично“, добавя Лорънс Маккук, ръководител на отдела за опазване на океаните в Световния фонд за дивата природа в Хонконг.

Джером Адамс, топ-хирург в САЩ, също съветва хората да спрат да купуват медицински маски за лице, тъй като те са неефективни за предотвратяване на COVID-19.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*