Замърсено блато се превръща в зелен университет в Дака

Един нов, устойчив и зелен университет ще бъде построен на мястото на замърсено блато в Дака – столицата на Бангладеш. Проектът е дело на местната нестопанска организация BRAC и сингапурската архитектурна фирма WOHA. Университетът ще бъде символ на екологична и социална устойчивост, както и катализатор за положителни промени в местната общност. Очаква се сградата да бъде завършена през 2021 г. В нея ще се учат 10 000 студенти.

Освен, че ще служи като място за обучение, университетът BRAC има за цел да се превърне в демонстрация на устойчиви нискотехнологични решения за смекчаване на изменението на климата – феномен, който в Бангладеш се проявява под формата на много знойни лета и тежки мусонни сезони. Ключово за дизайна ще бъде изобилието от зеленина. Тя ще покрива сградата: предвидени са 26 000 квадратни метра озеленяване – както вертикално, така и хоризонтално. Те ще намалят слънчевото греене, ще попиват праха и ще осигуряват естествено охлаждане за намаляване на зависимостта от климатизация. Архитектите планират да превърнат местното мочурище в задържащо езеро, изпълнено с буйна местна зеленина. Това допълнително ще повиши комфортна и хлада на местния микроклимат.

Поради гъсто населения характер на Дака, университетът с площ приблизително 88 000 квадратни метра ще има 13 етажа. Стаите ще се базират на структурни модули 9 на 9 девет метра, за да се гарантира гъвкавост: класните стаи да могат да се комбинират или да бъдат преградени с временни прегради при необходимост. Всяка стая ще има кръстосана вентилация и изобилна дневна светлина. Общите пространства пространства ще бъдат отворени и проветриви, но все пак защитени от природните стихии.

Голям рекреационен парк, известен като „Университетска зеленина“, ще увенчае покрива на университета. Там ще има зона за отдих, басейн и 200-метрова пътека за бягане – всички под голям фотоволтаичен навес. Събраната слънчева енергия ще се използва за захранване на гигантски вентилатори с висок обем и ниска скорост (HVLS), общото осветление и лаптопите на студентите.

Рендери: WOHA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*