Пандемията изчисти въздуха

Замърсяването на въздуха е спаднало драстично в почти всички страни по света, които са засегнати от пандемията „Коронавирус“.

Нивата на азотен диоксид са спаднали с 40% в китайските градове поради временните ограничения, въведени за овладяване на огнището на коронавирус, показаха сателитни снимки в четвъртък. Най-новите изображения от Европейската космическа агенция предлагат поглед над въздушното замърсяване Китай, където властите задължиха хората да си стоят по домовете и да затворят много от фабриките през януари.

Спад е налице и по отношение на фините прахови частици.

Много други страни по света също забелязват спад на всички вредни вещества във въздуха, включително и прахови частици. „Небето се изчисти“, коментираха мнозина и у нас през последните дни, докато пролетта разцъфтява с пълна сила.

Движението по улиците и магистралите е силно намалено във всички страни, засегнати от коронавируса, където са взети мерки за забавяне на разпространението на епидемията. Атмосферните замърсите,и свързани с работата на двигателите с вътрешно горене, са силно намалели. Задръствания няма, движението е безпрепятствено, отчитат в Лос Анджелис – един от градовете, печално известни със своите задръствания.

Замърсяване на въздуха в Сиатъл, 1 до 19 март 2019 (ляво) и 1 до 19 март 2020 (дясно), според сателитните данни от Sentinel-5P, обработени от Descartes Labs

За съжаление ситуацията не е радостна, въпреки прочистването на въздуха. Макар че все още няма официални данни, първоначалното становище на медиците е, че досегашното пребиваване на хората в региони със силно замърсен въздух прави хората по-податливи на заразяване с новия вирус.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*