Бистра не значи чиста: водата на Венеция

Снимки на делфини, кръстосващи италиански пристанища, и лебеди, плаващи под живописните мостове във Венеция, плъзнаха из социалните мрежи през последните дни. Но по-бистрата вода не е непременно по-чиста. За съжаление две седмици блокиране на града не са достатъчни, за да се компенсират десетилетията човешкото въздействие върху каналите на Венеция.

Движението на лодките из венецианските канали обичайно вдига от дъното естествената утайка, което е и основната причина каналите да изглеждат кафеникави, ммътни. „Ниската мътност на водата сега не означава чистота“, заяви пред ABC News Пиерпаоло Кампострини, управляващият директор на Консорциума за управление на научните изследвания на венецианската лагунна система. „Прозрачността се дължи на липсата на повторно размътване на утайката.“ Студената вода вероятно също допринася за бистротата на каналите, тъй като течността не е достатъчно топла за синтеза на органични съединения от въглероден диоксид.

Замърсяването на водата може да бъде невидимо. „Дори съвършено бистрата вода може да съдържа токсични вещества“, казва Кристен Тийн, асистент научни изследвания в Тексаския университет A&M.

Италия е в режим на блокиране от 9 март насам, когато премиерът Джузепе Конте наложи национална карантина. Венеция се намира в северна Италия, където фабриките обикновено причиняват сериозно замърсяване на въздуха. Тъй като националната карантина предизвика временно затваряне на много индустрии, качеството на въздуха драстично се подобри. За водите обаче ще бъде необходим химически анализ, за да се каже дали и колко точно се е подобрило качеството й.

Според международните издания за опазване на природата, тъжното в случая е, че местни жители няма как да се зарадват на настоящата красота на каналите.

Снимка: Gerhard Gellinger в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*